Opdrachtgever: 
Project: 
Medium: 
Jaar: 
Screendumps: 
Over: 

Nerefco
‘Werkvergunningen’
Intranet
2004
1 2 3 4 5Opdracht
Didactiek
Techniek
Vormgeving


 
 

Opdracht


Nerefco produceert brandstoffen als LPG, euro-loodvrij, diesel en stookolie uit ruwe aardolie. In en rondom de fabrieken is veilig werken van groot belang. Werkvergunningen spelen een grote rol bij het handhaven en verbeteren van de veiligheid.

De procedure rondom de voorbereiding en uitgifte van werkvergunningen is veranderd en moet onder de aandacht gebracht worden van de betrokken werknemers. Voor de operationele dienst, onderhoudsdienst en contractors van Nerefco heeft Kraitierien een e-learning cursus ontwikkeld over het belang van werkvergunningen.

top
 

Didactiek


Kraitierien koppelt de lesstof aan zeven praktijksituaties (cases) om de relevantie van de lesstof voor de cursist duidelijker te maken. Interactievormen als multiple choice vragen, invulvragen, hotspot-afbeeldingen en animaties zorgen ervoor dat de cursist actief bezig is met de lesstof. Iedere case wordt besloten met een toets.

Kraitierien kiest voor e-learning, omdat de meeste Nerefco medewerkers in ploegendiensten werken. Door e-learning kunnen zij de cursus volgen in de rustige uren. Ook kunnen de resultaten van het grote aantal cursisten eenvoudig ingezien worden door koppeling van de cursus aan een leermanagementsysteem (LMS). De cursus wordt daarnaast gebruikt als naslagwerk.

top
 

Techniek


De e-learning module bestaat uit HTML-pagina’s met Flash onderdelen. In het LMS wordt de voortgang en het toetsresultaat van de cursist bijgehouden. Het LMS heeft een zogenaamde voor- en achterkant. De voorkant toont het lesmateriaal en de toetsen. De achterkant bevat o.a. de gegevens en resultaten van de gebruikers.

Het systeem is beveiligd tegen oneigenlijk gebruik door middel van een inlognaam en wachtwoord. Mensen die alleen de lesstof willen nakijken krijgen toegang tot het systeem zonder te hoeven inloggen. Iedere gebruiker krijgt een aantal bevoegdheden. De soorten gebruikers zijn: Nerefco-cursisten, naslagwerkers, en opleidingsfunctionarissen. Zo kan bijvoorbeeld een opleidingsfunctionaris de gegevens van alle cursisten bekijken, maar een cursist niet.

Een deel van deze gegevens wordt doorgegeven aan Edumanager, het centrale systeem voor opleidingsadministratie van Nerefco. Edumanager zorgt voor een nauwkeurige administratie van alle opleidingen. Nerefco kan dit goed gebruiken voor subsidieaanvragen bij het ESF.

top
 

Vormgeving


De onderlinge samenhang van de schermen en hun elementen is gebaseerd op de kleur en vorm van het Nerefco-logo. Hier zijn de kleuren, de navigatie-elementen, decoratieve elementen, elementen voor opdrachten en de algemene beeldschermindeling van afgeleid. Zo dient bijvoorbeeld een afwijkende omkadering bij een fotocompilatie om de introductie van een case te markeren.

Scrollen wordt zo veel mogelijk gemeden.Het scherm waarin een werkvergunning wordt getoond (waar een opdracht aan vast zit) wijkt hiervan af. Gezien de omvang van het formulier moet de cursist hierin wel kunnen scrollen.

Het contrast in het ontwerp is hoog. Niet alleen omdat het logo van Nerefco die mogelijkheid biedt, maar ook omdat deze doelgroep aan kleurenblindheid kan lijden.top